Адаптивный потенциал сортов ярового ячменя селекции Омского аграрного научного центра

DOI: 10.24411/0044-3913-2019-10110

УДК 633.16:631.527:631.526.32(527.1)

П. Н. Николаев 1, кандидат сельскохозяйственных наук, зав. лабораторией (e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.)

О. А. Юсова 1, кандидат сельскохозяйственных наук, зав. лабораторией

П. В. Поползухин 1, кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник

Н. И. Аниськов 2, доктор сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник 

И. В. Сафонова 2, кандидат сельскохозяйственных наук, старший научный сотрудник

1Омский аграрный научный центр, просп. Королева, 26, Омск, 644012, Российская Федерация

2Всероссийский научно-исследовательский институт растениеводства им. Н. И. Вавилова, ул. Большая Морская, 42-44, Санкт-Петербург, 190000, Российская Федерация

 
Цель работы – оценка качества зерна, продуктивности и адаптивного потенциала кормовых сортов ярового ячменя селекции Омского аграрного научного центра. Эксперименты проводили в 2011–2016 гг. в условиях южной лесостепи Омской области. Стандарт – сорт Омский 91 (включен в Госреестр РФ по Западно-Сибирскому региону с 2004 г.) В качестве материала для исследований выбраны шесть перспективных сортов – Сибирский авангард (2010 г.), Омский 90 (2000 г.), Омский 96 (2008 г.), Омский 99 (2015 г.), Омский 100 (2014 г.), Омский 95 (2006 г.). Биохимические показатели качества зерна определяли по А. И. Ермакову, параметры экологической пластичности (bi) и стабильности (σ2d) рассчитывали по S. A. Eberhart, W. A. Russell, коэффициент мультипликативности (КМ) – по В. А. Драгавцеву, показатель уровня стабильности сорта (ПУСС) – по Э. Д. Неттевичу. Все сорта характеризовались высокой экологической стабильностью по урожайности (σ2d>0). К группе стабильных (ПУСС>100 %) и отзывчивых на улучшение условий выращивания (КМ>2) отнесены интенсивные сорта (bi>1) Сибирский авангард, Омский 100, Омский 99 и Омский 95. Они обеспечили прибавку сбора зерна, по сравнению со стандартом, 0,44; 1,05; 0,56; 0,54 т/га соответственно, сбора белка – 46,51; 110,13; 36,39; 68,13 кг/га, крахмала –172,62; 456,65; 260,3; 245,12 кг/га. В условиях южной лесостепи Западной Сибири предпочтительнее возделывание сортов экстенсивного типа (bi<1), которые формируют стабильный урожай при ограниченном использовании средств интенсификации. К ним отнесены Омский 90 (масса 1000 зерен на 4,88 г больше, чем у стандарта) и Омский 96 (масса 1000 зерен на 5,56 г больше, чем у стандарта). Сорт Омский 96 обеспечил прибавку урожайности 0,14 т/га, сбора белка – 38,32 кг/га, по сравнению со стандартом.
Ключевые слова: ячмень, качество зерна, стабильность, пластичность, коэффициент мультипликативности.
Для цитирования: Адаптивный потенциал сортов ярового ячменя селекции Омского аграрного научного центра / П. Н. Николаев, О.А. Юсова, П. В. Поползухин и др. // Земледелие. 2019. № 1. С. 35–38. DOI: 10.24411/0044-3913-2019-10110.
 
 
Adaptive Potential of Spring Barley Varieties Originated from Omsk Agrarian Scientific Center
 
P. N. Nikolaev1, O. A. Yusova1, P. V. Popolzukhin1, N. I. Anis’kov2, I. V. Safonova2
 
 
1Omsk Agrarian Scientific Center,
prosp. Koroleva, 26, Omsk, 644012,
Russian Federation
2N. I. Vavilov All-Russian Research Institute of Plant Growing, ul. Bol’shaya Morskaya, 42-44, Sankt-Peterburg, 190000, Russian Federation 
 
Abstract. The aim of the work was to assess the grain quality, productivity and adaptive potential of fodder varieties of spring barley originated from Omsk Agrarian Scientific Center. The experiment was carried out in 2011–2016 under conditions of the south forest-steppe of the Omsk region. Omsky 91 variety was the standard; it has been included in the State register of the Russian Federation for Western Siberian region since 2004. Six promising varieties were chosen for the research: Siberian Vanguard (“Sibirsky Avangard”) (2010), Omsky 90 (2000), Omsky 96 (2008), Omsky 99 (2015), Omsky 100 (2014), and Omsky 95 (2006). Biochemical indicators of grain quality were determined according to Ermakov, parameters of environmental plasticity (bi) and stability (sigma2*d) were calculated according to Eberhart and Russell, multiplicativity factor (MF) was calculated according to Dragavtsev, the indicator of the variety stability level (IVSL) was calculated according to Nettevich. All varieties were characterized by high ecological stability in yield (sigma2*d was greater than 0). The group of stable (IVSL was greater than 100%) and responsive to the improvement of growing conditions (MF was greater than 2) varieties included Siberian Vanguard, Omsky 100, Omsky 99 and Omsky 95 (bi was greater than 1). They provided an increase in the grain yield of 0.44, 1.05, 0.56, 0.54 t/ha, respectively, in comparison with the standard; in protein harvest the gain was 46.51, 110.13, 36.39, 68.13 kg/ha; in starch yield the increase was 172.62, 456.65, 260.3, 245.12 kg/ha. Under conditions of the south foreststeppe of Western Siberia, it is preferable to cultivate extensive types of varieties (with an environmental plasticity bi less than 1), which form a stable yield while limiting the use of intensification measures. They are Omsky 90 (the weight of 1000 grains was higher by 4.88 g than in the standard) and Omsky 96 (the weight of 1000 grains was higher by 5.56 g than in the standard). Omsky 96 provided an increase in the yield of 0.14 t/ha, in the harvest of protein of 38.32 kg/ha, in comparison with the standard.
Keywords: barley; grain quality; stability; plasticity; multiplicativity factor.
Author Details: P. N. Nikolaev, Cand. Sc. (Agr.),head of laboratory (e-mail: Этот адрес электронной почты защищён от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра.); P. V. Popolzukhin, Cand. Sc. (Agr.), senior research fellow; N. I. Anis’kov D. Sc. (Agr.), senior research fellow; O. A. Yusova, Cand. Sc. (Agr.), head of laboratory; I. V. Safonova, Cand. Sc. (Agr.), senior research fellow.
For citation: Nikolaev P. N., Yusova O. A., Popolzukhin P. V., Anis’kov N. I., Safonova I. V. Adaptive Potential of Spring Barley Varieties Originated from Omsk Agrarian Scientific Center. Zemledelije. 2019. No. 1. Pp. 35–38. (in Russ.). DOI: 10.24411/0044- 3913-2019-10110.